Op donderdag 9 november vond de jaarlijkse Regionale Marktdag Rotterdam plaats in het Excelsior stadion. De middag stond in het teken van het thema: 

“Van beleid naar praktijk” – Samenwerken in de voorbereiding en in de realisatie 

De middag begon met een lekkere lunch, waarna de opening van de marktdag plaatsvond. Dagvoorzitter Jaap de Koning nam ons mee in het thema van de dag, waarin de vraag centraal stond hoe we gezamenlijk als ketenpartners omgaan met de actuele uitdagingen in de GWW-sector. Hierbij was deze dag speciale aandacht voor de praktijk op de werkvloer. Werken alle slimme plannen die we achter ons bureau verzinnen ook wel in de praktijk? Ronald Zandbergen (voorzitter RegioIngenieur) en Karel Ossewaarde (voorzitter Stichting Rondom GWW) vertelden over de uitdagingen die spelen en het belang van samenwerking. Dani Ratsch van Hendriks Infra / Ros Groep en Bas Hamers van de Gemeente Rotterdam deelden ervaringen over hun samenwerking in het project Hudsonplein Rotterdam, renovatie van collecteurriool.    

Vervolgens was het tijd om in kleinere groepen in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen. In deze eerste workshopronde werd gekeken vanuit het oogpunt voorbereiding & beleid. De volgende onderwerpen kwam aan bod: 

1) Toepassing EMVI in de praktijk (met o.a. Jos van Alphen, Bouwend Nederland, een aannemer en ambtenaren van de gemeente Rotterdam) 
2) Emissieloos bouwen (met Arjan Krijnen van Verboon Maasland en Jorg Willems van het Hoogheemraadschap van Delfland, over o.a. de roadmap 2030 naar emissieloos baggeren)  
3) De veiligheidsladder: verantwoordelijkheden binnen veiligheid (Bas van der Maden van de BAM en Leon Voogt van het Havenbedrijf Rotterdam nemen ons mee in hun aanpak van de veiligheidsladder) 
4) Samenwerken met digitalisering (met o.a. bijdrage vanuit de DigiCampus GWW en het bespreken van twee casussen, over de weekstraat en over kabels en leidingen) 

Na een pauze was het tijd voor een plenaire terugkoppeling. Eerst was er nog aandacht voor de DigiCampusGWW, waar betrokken partijen (zowel overheid als markt) hun commitment vastlegden door hun handtekening te zetten. Vervolgens vertelden young professionals van Jong Buitenwerk wat hun opviel tijdens de sessies.  

In workshopronde 2 kwamen dezelfde onderwerpen aan bod als de vorige ronde, maar nu werd er gesproken vanuit het oogpunt realisatie. We sloten de middag af met een borrel en diner, waar nog een terugkoppeling werd gegeven op de sessies door een bestuurslid van Jong Buitenwerk.