“Een regioingenieur is een specialist werkzaam in de openbare ruimte voor een publieke opdrachtgever (in de Provincie Zuid-Holland).”

Onze Missie

Wij zijn hét kennisnetwerk voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Wij staan voor een sterke en toekomstbestendige regio waar kennis wordt ontwikkeld, gedeeld en geïmplementeerd, waar ervaringen worden gedeeld en breed worden toegepast, en waar onderlinge samenwerking wordt gestimuleerd.

Ons werkveld is de fysieke buitenruimte, en alle activiteiten die daar betrekking op hebben. In de snel veranderende samenleving met grote maatschappelijke thema’s, dragen wij met onze gezamenlijke kennis en ervaring bij aan de oplossingen. We werken hierin samen met regionale marktpartijen. We richten ons primair op de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, maar sluiten aanliggende gemeenten niet uit.

Onze Visie

We zijn ervan overtuigd dat kennis en verbinden de sleutels zijn voor het werken aan een toekomstbestendige regio. Gebaseerd op kennis van omgeving, infrastructuur, digitale toepassingen en data-analyse.

De partijen waar RegioIngenieur mee samenwerkt zijn kennisinstituten, kennisnetwerken en onderwijsinstellingen. Het gaat hierbij om de volgende partijen: Platform WOW, universiteiten, hogescholen, de Bouwcampus, COB, BIM-platform, CROW, NEN, Rondom GWW / MKB convenant, de Bouwagenda, Stadswerk, Bouwend Nederland, NVRD, Rioned en VPNG.

Ontstaan van RegioIngenieur

Het initiatief is ontstaan in oktober 2012 vanuit de wens om meer samen te werken in de regio Zuid-Holland. Zo kunnen publieke opdrachtgevers elkaar vaker inschakelen bij opdrachten en vraagstukken en onderling kennis delen.

Het netwerk vertegenwoordigt een groep van 26 partijen: gemeentes, waterschappen en de provincie Zuid-Holland. Het netwerk richt zich voornamelijk op Projectmanagement, Assetmanagement en Engineering.

Deelnemers van het kennisnetwerk

Een regioingenieur staat voor een sterke regionale samenwerking in het publieke domein. Het huidige netwerk vertegenwoordigt verschillende afdelingen van de lagere overheden binnen de regio: Advies, Beheer, Ingenieursbureau, Inkoop en Contractmanagement, Projecten en Programma’s.

Onder de leden van het netwerk bevinden zich onder andere adviseurs, beheerders, constructeurs, ontwerpers, contractmanagers, werkvoorbereiders, planners, omgevingsmanagers, projectleiders en projectondersteuners.

Gemeente Rotterdam

Wilhelminakade 179,
3072 AP  ROTTERDAM

Gemeente Den Haag

Spui 70,
2511 BT ‘S-GRAVENHAGE

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Hollandplein 1,
2596 AW  DEN HAAG

Hoogheemraadschap van Delfland

Phoenixstraat 32,
2611 AL  DELFT

Waterschap Hollandse Delta

Handelsweg 100, 2988 DC RIDDERKERK

Hoogheemraadschap van Rijnland

Archimedesweg 1,
2333 CM  LEIDEN

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Maasboulevard 123, 3063 GK ROTTERDAM

Gemeente Zoetermeer

Stadhuisplein 1, 2711 EC ZOETERMEER

Gemeente Leiden

Bargelaan 190, 2333 CW LEIDEN

Gemeente Westland

Verdilaan 7, 2671 VW NAALDWIJK

Gemeente Delft

Stationsplein 1, 2611  BV  DELFT  

Gemeente Schiedam

Stadserf 1, 3112 DZ SCHIEDAM  

Gemeente Leidschendam-Voorburg

Raadhuisplein 1, 2264 BP LEIDSCHENDAM

Gemeente Vlaardingen

Westnieuwland 6, 3131 VX VLAARDINGEN

Gemeente Capelle aan den IJssel

Rivierweg 111, 2903 AR CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Gemeente Wassenaar-Voorschoten

Langstraat 40
2242 KM Wassenaar

Gemeente Rijswijk

Bogaardplein 15, 2284 DP RIJSWIJK ZH

Gemeente Maassluis

Koningshoek 93050, 3144 BA MAASSLUIS  

Gemeente Krimpen aan den IJssel

Raadhuisplein 2, 2922 AD KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Gemeente Midden-Delfland

Anna van Raesfeltstraat 37, 2636 HX SCHIPLUIDEN

Gemeente Westvoorne

Raadhuislaan 6, 3235 AP ROCKANJE

Gemeente Nissewaard

Raadhuislaan 106, 3201 EL  SPIJKENISSE  

Gemeente Barendrecht, Albrandswaard & Ridderkerk

Koningsplein 1, 2981 EA RIDDERKERK

Ingenieursbureau Drechtsteden

Spuiweg 5, 3311 GT DORDRECHT

Gemeente Alphen aan den Rijn

Stadhuijsplein 1, 2405 SH ALPHEN AAN DEN RIJN

Gemeente Hellevoetsluis

Oostzanddijk 26, Hellevoetsluis

Thema's

De hoeveelheid onderwerpen waarvan kennis kan worden gedeeld is breed. Om hierin een duidelijke focus aan te brengen, zijn de volgende thema’s vastgesteld: ontwerpen en engineering, projectmanagement, bouw- en omgevingsveiligheid, contractmanagement, data gedreven werken en digitaliseren en algemene thema’s die zich afspelen in de openbare ruimte.

Sporen

De activiteiten zijn gestructureerd op vier sporen:

Werk– en kennisgroepen

Uit de thema’s en sporen zijn verschillende kennisgroepen ontstaan: risicomanagement, projectmanagement, bouw- en omgevingsveiligheid, contractmanagement, BIM en assetmanagement. Daarnaast zijn er ook twee werkgroepen actief, namelijk de NIZH en Kabels & Leidingen.

Samenhang sporen, thema’s, kennis- en werkgroepen

In onderstaand overzicht staan verticaal de thema’s, horizontaal de sporen en hieroverheen de kennisgroepen. Nog niet alle thema’s hebben een kennisgroep. Er worden acties ondernomen om deze op te richten.
Sporen, Thema's en Kennisgroepen

Organisatie

Het netwerk wordt vertegenwoordigd door de stuurgroep.
De stuurgroepleden zijn afkomstig van de gemeentes Den Haag, Rotterdam (voorzitter), Schiedam, Zoetermeer, Hoogheemraadschap Delfland, het waterschap Hollandse Delta en de Provincie Zuid-Holland.

De bijeenkomsten van het netwerk worden georganiseerd door de netwerk- en platformcoördinatoren: Ronald Zandbergen en Joëlle Roza. Klik hier voor contactgegevens.