Aan de slag met ‘assetmanagement’ of nog maar even niet? En, zo ja, gaan we dan ook voor certificering? Het zijn zo van die dilemma’s waar een beheerorganisatie anno 2018 vroeg of laat mee in aanraking komt. Ook het Platform Assetmanagement Metropoolregio boog zich erover, waarbij zelfs grootmoeders wijze woorden de revue passeerden.

Als we het hebben over certificering, dan hebben we het over de internationale norm ISO 55001, de ‘beheerbijbel’ voor structuur in het beheer van de openbare ruimte. In Nederland zijn momenteel 26 organisaties gecertificeerd: provincies, energienetwerken, drinkwaterbedrijven en -de laatste trend- aannemers (in de rol van managing agent). Een van de gelukkigen is de provincie Zuid-Holland. In gemeenteland heeft nog niemand de stap gezet.

Geruststelling
Ter geruststelling: “Je hoeft geen certificaat te hebben om goed assetmanagement te kunnen doen”, aldus ervaringsdeskundige Wil van Ophem, directeur DIfAM Certification, in het Platform Assetmanagement Metropoolregio. “Maar het helpt om processen in de organisatie te borgen.” Ook de ervaringen van Nico Meininger, seniorbeleidsmedewerker en risicoadviseur bij de provincie Zuid-Holland en Theo Santegoets, beleidsadviseur/adviseur assetmanagement gemeente Dordrecht werden gedeeld.

Lees het volledige artikel naar aanleiding van de bijeenkomst op 16 maart jl.