De gemeente Rotterdam heeft zo’n slordige 1.100 gemalen in beheer die ervoor zorgen dat de stad droge voeten houdt. Vier collega’s ontwikkelden samen een betrouwbaar en uniek systeem waarbij microgemalen onderling kunnen communiceren, met grote voordelen voor de Rotterdammer. Het ‘real time’ systeem maakt storingen direct zichtbaar en bepaalt zelf wanneer gemalen in- en uitgeschakeld worden om zo slim om te gaan met energie. En trends kunnen automatisch worden uitgelezen en binnenkort gevolgd via een dashboard.

Anderhalf jaar onderzoek en een succesvolle pilot gingen vooraf aan dit resultaat: een innovatief nieuw besturingssysteem voor alle gemalen in Rotterdam. De Rotterdamse beheerders zijn er blij mee en vertellen op verzoek graag over de Rotterdamse oplossing.

Ronald van Kampen, beheerder gemalen gemeente Rotterdam:
“Met dit systeem hebben wij de storing al opgelost voordat bewoners er iets van hebben gemerkt. Ook krijgen we inzicht in trends en ‘kwetsbare’ gemalen. Daarmee kunnen we de juiste prioriteiten stellen in beheer. Er is op dit moment nog geen systeem op de markt met dezelfde mogelijkheden.”

Lees het hele artikel (met contactinformatie) op de website
De directe link: https://www.rotterdam.nl/werken-leren/assetmanagement/2018-05-14-Communicerende-gemalen-maken-trends-zichtbaar.pdf