Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Collegereeks Innoveren in de bouw

9 mei @ 08:00 - 17:00

Gratis

Innovatie was nog nooit zo belangrijk voor de bouw. We staan voor grote uitdagingen, zoals de duurzaamheidsopgave en de enorme vraag naar woningen. Ook moeten we antwoord geven op problemen als stikstof en de schaarste van bouwmaterialen. En… wat kan digitalisering voor je bedrijfsvoering betekenen?

Deze collegereeks geeft je inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van technische, digitale, duurzame én sociale innovatie. Ook krijg je handvatten om dit binnen je eigen organisatie te initiëren en implementeren.

Op deze thema’s gaan de docenten dieper in:

  • Industrialisatie van de bouw
  • Transformatie en nieuwe businessmodellen, implementatie
  • Technisch versus sociaal innoveren
  • Duurzaam innoveren in de woon-, werk- en leefomgeving
  • Open innovatie: van organisatie naar eco-systemen
  • De verbindende rol van informatie en digitale technologieën in de bouw

Voor wie?

Deze collegereeks is ontwikkeld voor ervaren managers en adviseurs in de bouw of in een bouwgerelateerde organisatie. Je bent (mede-)verantwoordelijk voor of betrokken bij (new) business development en innovatie. Je bent bijvoorbeeld productmanager, marketingmanager, directeur strategie, innovatiemanager, MT-lid of directielid.

Programma

Collegereeks Innoveren in de Bouw bestaat uit 6 collegedagen.

De sessies zijn kennisintensief, praktisch en interactief. Door een combinatie van kennisoverdracht, toepassen en reflecteren leer je nieuwe innovaties te vertalen naar jouw organisatie.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Collegedag 1

9 mei 2022 van 15:30 – 19:00 uur

Technisch versus sociaal innoveren
Door Henk Volberda, Professor Strategisch Management & Innovatie
Nu de vierde industriële revolutie voor de deur staat en zaken als robotisering, kunstmatige intelligentie en 3D printen eerder vandaag dan morgen gebeuren, is het zaak dat bedrijven gaan innoveren. Henk neemt je in zijn college mee naar de nabije toekomst, waarin innovatie meer is dan technologie alleen. Succesvol innoveren vergt ook een flinke investering in menselijk kapitaal, geduld en doorzettingsvermogen.

Collegedag 2

16 mei 2022 van 15:30- 19:00 uur

Industrialisatie in de bouw
Door Jos Lichtenberg, Emeritus Hoogleraar Productontwikkeling TU Eindhoven
Dat we industrieel moeten gaan bouwen staat buiten kijf, maar wat betekent dat nu precies? Voor de bouwsector, voor het bedrijf en voor de klant? Hoe snel komt het op ons af? Welke technieken gaan het winnen?  Vragen waar Jos in zijn college op inzoomt.

Collegedag 3

2 mei 2022 van 15:30- 19:00 uur

De verbindende rol van informatie en digitale technologieën in de bouw
Door Arjen Adriaanse, Hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT
Elke fase in het bouwproces wordt afzonderlijk aangestuurd; iedereen doet zijn eigen ding en optimaliseert zijn werkzaamheden op basis van de specifieke taak. De bouw heeft last van deze fragmentatie, die bovendien de brede digitalisering in de weg zit. Maar juist die digitalisering kan hier wellicht een verandering ten goede in betekenen. Arjen benadrukt in zijn college het belang van digitale oplossingen die een brugfunctie kunnen vervullen tussen de verschillende partijen in de bouw- en infrasector.

Collegedag 4

30 mei 2022 van 15:30 – 19:00 uur

Transformatie en nieuwe businessmodellen, implementatie
Door Yousri Mandour, Partner & Strategy Consultant Lobster Company
Iedere organisatie wil ook over vijf jaar nog bestaan, en als het even kan nog succesvoller zijn dan nu. Dat gaat niet vanzelf, dus worden er plannen gemaakt en strategieën bedacht. Talloze. Maar waarom mislukken die zo vaak? Waarom is het zo moeilijk om écht te vernieuwen? Waarom blijft het bijna altijd stokken bij het optimaliseren van bestaande processen en het doorvoeren van kleine verbeteringen in de dienstverlening? En belangrijker nog: hoe doorbreken we dit nou?

Collegedag 5

13 juni 2022 van 15:30 – 19:00 uur

Duurzaam innoveren in de woon-, werk- en leefomgeving
Door Serge Santoo, eigenaar PolycentricSolutions
Aan de hand van praktische cases (over energie, klimaatadaptatie, mobiliteit en woningbouw) beschrijft Serge in zijn college de onderliggende processen en dynamiek van duurzaam innoveren. Welke barrières je kunt tegenkomen. Welke oplossingsrichtingen er zijn en wat kun je concreet doen om dit proces te versnellen, met als doel maatschappelijk rendement en impact te hebben.

Collegedag 6

20 juni 2022 van 15:30 – 19:00 uur

Open innovatie: van organisatie naar eco-systemen
Door Nadine Roijakkers, hoogleraar Open Innovatie Open Universiteit Nederland
Kern bij Open Innovatie is de samenwerking tussen partners -extern of intern- die hun krachten bundelen voor vernieuwing. Bij OI wordt interne kennis, die niet direct kan worden gecommercialiseerd binnen de huidige businessmodellen, naar buiten gebracht, ofwel externe kennis binnengehaald om zo interne innovatieprocessen te versterken.

Data & tijden

9, 16, 23, 30 mei en 13 en 20 juni 2022

De colleges worden op maandagen gegeven. De ontvangst is vanaf 15.00 uur, de colleges starten om 15.30 uur precies en eindigen omstreeks 19.00 uur, inclusief een pauze van circa 30 minuten.

Locaties

Collegedagen 1, 2 en 3
9, 16 en 23 mei 2022
B+B Vakmedianet
Utrechtseweg 44
3704 HD Zeist

Collegedag 4
30 mei 2022
Green Village
Van Den Broekweg 4
2628 CR Delft

Collegedag 5
13 juni 2022
De Kleine Aarde
Klaverblad 13
5283 TV Boxtel

Collegedag 6
20 juni 2022
B+B Vakmedianet
Utrechtseweg 44
3704 HD Zeist

Kosten

2.295 euro per persoon, excl. btw.

Meer informatie en aanmelden

Collegereeks Innoveren in de bouw op cobouwacademy.nl.

Gegevens

Datum:
9 mei
Tijd:
08:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
https://www.pianoo.nl/nl/actueel/agenda/collegereeks-innoveren-de-bouw