Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Bijeenkomst Circulariteit in de bouw

11 april @ 14:00 - 17:00

Free

Om bestuurlijke doelstellingen voor 2030 en 2050 te kunnen halen, dienen circulaire principes bij ontwerp, bouw, gebruik, beheer en demontage van bouwwerken, infrastructuur en buitenruimte geïmplementeerd te worden. Iedere organisatie voor zich heeft doelen op het gebied van CO2 en gebruik van primaire grondstoffen. Het is interessant om oplossingen en methoden te delen, zeker omdat partners van RegioIngenieur dezelfde doelen nastreven.

De netwerkbijeenkomst beoogt een eerste stap in samenwerking te zetten, door kennis uit te wisselen en gezamenlijk naar de opgaves te kijken. De bijeenkomst richt zich op twee domeinen van de circulaire bouwuitdaging:

  1. Fysiek: (her-)gebruik van materialen, logistiek, kwaliteit, (en locaties voor) opslag en bewerking
  2. Digitaal: genereren van data over gebruikte materialen, gebruik van materiaalpaspoorten, digitale marktplaatsen

De bijeenkomst is dus bedoeld voor constructeurs, projectleiders, ontwerpleiders en adviseurs op het gebied van buitenruimte en infrastructuur (eventueel ook vastgoed).

Programma

13:45 – 14:00   Inloop

14:00 – 14:05   Introductie door Ronald Zandbergen

14:05 – 14:25   Presentatie Rijkswaterstaat
Circulair werken bij Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat wil in 2030 klimaatneutraal en circulair werken. Marjan Poortinga schetst in grote lijnen hoe Rijkswaterstaat dat aanpakt. Vervolgens gaat zij in op twee concrete instrumenten. Allereerst de herbruikbaarheidsscan. Met die scan breng je de hergebruikpotentie in beeld van infrastructurele werken, zoals bruggen, sluizen en tunnels, of van gebouwen. Daarna toont zij een lijst met klimaatneutrale en circulaire maatregelen voor de infra. Die lijst kan als inspiratie worden gebruikt bij projecten. De maatregelen zijn als klanteisspecificaties geformuleerd. Ze kunnen dus ook worden gebruikt in de interne opdrachtverlening.

14:25 – 14:45:  Presentatie Hoogheemraadschap van Rijnland
Circulair ontwerpen en bouwen 
Het Hoogheemraadschap van Rijnland staat net als de rest van Nederland aan de vooravond van grote veranderingen op het gebied van circulair bouwen. Voordat er echter circulair gebouwd kan worden moet er circulair ontworpen worden. Dit vergt nieuwe kennis, durf en doorzettingsvermogen. Rijnland heeft zelf geen intern Ingenieursbureau waar ontworpen wordt en is in grote mate afhankelijk van ingenieursbureaus en aannemers voor deze werkzaamheden. Vanaf 2024 schrijft Rijnland voor dat er volgens de leidraden van CB’23 ontworpen moet gaan worden. Aan de hand van een voorbeeldgebouw laat Imre Hoveling zien hoe Rijnland hier komende tijd mee om denkt te gaan.

Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) & 2e en 3e plaats ‘meest duurzame aanbesteder van Nederland’
Het Hoogheemraadschap van Rijnland is de afgelopen paar jaar hoog geëindigd in de ranglijst ‘Meest Duurzame Aanbesteder van Nederland’ zoals opgesteld door Bouwend Nederland. Dit is met name te danken aan de aandacht die Rijnland besteedt in de aanbestedingen aan ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ SEB. Rijnland heeft zich net als alle andere waterschappen verbonden aan routekaart SEB. Dit betekent dat we in 2030 een emissieloze bouwplaats hebben. Imre Hoveling neemt u mee in de werkwijze van het waterschap.

14:45 – 15:05   Presentatie Rotterdam Circulair
Eind 2023 is het nieuwe programma Rotterdam Circulair, ‘Samen in actie voor een circulaire stad’, vastgesteld. Voor de gemeente Rotterdam is Bouw één van de transitie-agenda’s. Caroline Agema is vanuit het cluster Stadsbeheer één van de transitieregisseurs, specifiek voor openbare ruimte. Ze zal in haar presentatie ingaan op o.a. de doelen van het programma, randvoorwaarden voor circulair werken, uitgevoerde pilots en acties om resultaten in projecten te borgen en op te schalen. Caroline vertelt daarbij over aspecten als techniek, kosten, organisatievraagstukken, logistiek en digitalisering, die bij ontwerp,  bouwen, beheer en demontage spelen.

15:05 – 15:20   Pauze

15:20 – 16:00   Break-out sessies:
– Ontwerp en voorbereiding
– Aanbesteding en contractering
– Logistiek en materialen

16:00 – 16:10   Terugkoppeling van de break-out sessies

16:10 – 16:20   Vaststellen behoeften voor vervolg en afsluiting

16:20 – 17:00   Informeel napraten en borrel

Datum:   11 april 2024
Tijd:         14:00 – 16:30, inloop vanaf 13:45
Locatie:  De Fruitvis, Marconistraat 43, 3029 AH Rotterdam

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link.

Gegevens

Datum:
11 april
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
Free

Organisator

RegioIngenieur
E-mail:
info@regioingenieur.nl
Site:
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Fruitvis
Marconistraat 43
Rotterdam, 3029 AH
+ Google Maps