Op vrijdag 20 mei organiseerde Regio Ingenieur in samenwerking met de gemeente Den Haag een projectbezoek aan het Piet Heinplein en de Hemsterhuisbrug bij de Noordwal. In een middag tijd kregen de aanwezigen vanuit veel verschillende invalshoeken informatie over deze projecten, en uiteraard brachten we aan beide projecten een bezoek.

De middag begon in het Koorenhuis in Den Haag. Op deze mooie historische locatie werd de groep aanwezigen welkom geheten door Paul Zoutendijk en Steffanie Merema van de gemeente Den Haag.

Vervolgens werden er verschillende presentaties gegeven over beide projecten. Zowel over het Piet Heinplein als de Hemsterhuisbrug kregen de aanwezigen presentaties van verschillende betrokkenen bij de projecten.

Het Piet Heinplein is een complex project in de binnenstad van Den Haag. Het projectteam heeft hier te maken met verschillende uitdagingen waaronder warmteleidingen, bereikbaarheid en het verwijderen van kabels en leidingen. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd, waarbij in elke fase de focus ligt op een andere brug aan het plein. Bij dit project is BIM-model (REVIT) gebruikt om onder andere de historische situatie, het definitief ontwerp en het bestek te maken. Deze manier van werken zorgt voor overzicht in een complex project, omdat alle informatie in dezelfde digitale omgeving te vinden is. Dit was nieuw voor de gemeente, maar kan dus gezien worden als een succesvolle ervaring.

Vervolgens kregen de aanwezigen een presentatie over de Hemsterhuisbrug en de Noordwal in Den Haag. Ook dit project kent vele uitdagingen waaronder een verzakkende kade door de slechte fundering op houten palen. In de jaren ’60 is deze brug vastgezet, maar in 2019 werd er toch een ontwerp opgesteld om de brug weer draaibaar te maken. Het doel vanuit de bewoners was duidelijk: maak van dit onderschatte monument een leuke plek! Mede dankzij een goede communicatie met de belanghebbenden vanuit zowel de gemeente als de aannemer kent dit project een goed proces, waarbij effectief wordt samengewerkt.

Na deze presentaties over beide projecten vertrok de groep naar de beide locaties. Hier kregen we van de gemeentelijke directievoerders uitleg op locatie, waarbij bij het Piet Heinplein nog maar eens duidelijk werd hoe complex het is om in een drukke stad als Den Haag op een ”postzegel” werkzaamheden te moeten verrichten.

Het projectbezoek werd afgesloten met een gezellige borrel naast het Piet Heinplein. Het was een geslaagde middag. Het was mooi om te zien hoe Den Haag hun kennis en ervaringen kon delen met het netwerk van Regio Ingenieur. We kijken uit naar nog meer mooie projectbezoeken.