Groen en bomen zijn van grote waarde voor de stad. Ze verminderen in hete zomers de hittestress, vangen fijnstof af en verminderen CO2. Maar zou het niet handig zijn om voor Rotterdamse bomen te kunnen berekenen wat ze waard zijn? Dat is nu net het doel van de uit de VS overgewaaide methode iTree. Rotterdam onderzoekt samen met andere gemeenten en kennisinstellingen de bruikbaarheid ervan voor het Nederlandse boombeheer.

De methode iTree is ontwikkeld in de VS. Het is een innovatieve manier van rekenen waarmee de bijdrage van bomen aan CO2-reductie, fijnstofafvang, hittestress en wateropvang wordt bepaald; belangrijke informatie die kan helpen bij het maken van de juiste keuzes in het boombeheer van de stad. Rotterdam doet mee aan een landelijke proef om te kijken of de methode ook geschikt is voor toepassing in Nederland.

Rotterdamse pilot 1.000 Rotterdamse bomen doen mee in de pilot: 500 in de wijk Groenenhagen (IJsselmonde) en 500 in Vreewijk (Feijenoord). Binnenkort start het veldwerk om alle nodige informatie over deze bomen te verzamelen. Tony Pipping, assetmanager groen van de gemeente Rotterdam, is enthousiast: “Wij zien veel kansen in het toepassen van i-Tree. Straks hopen we voor Nederlandse bomen de bijdrage aan CO2-reductie, fijnstofafvang, hittestress en wateropvang te kunnen vertalen in euro’s. Dit is voor ons belangrijke informatie bij het opstellen van een strategische boomvervangingsstrategie en het tegen elkaar afwegen van maatregelen in het boombeheer.”

Meeste rendement En het onderling afwegen van maatregelen -ook tussen assets (groen, wegen, bruggen) onderling- is precies de kern van het risicogestuurd beheer in Rotterdam, ook wel assetmanagement genoemd. Er wordt altijd gezocht naar de juiste balans tussen kosten, prestaties (opbrengsten) en risico’s. Tony Pipping: “Wij gaan voor de maatregelen met het meeste rendement voor onze stad en de Rotterdammer. Bomen met veel waarde voor de stad wil je graag behouden.” Platform iTree Bedrijfsleven, overheden en partners uit onderwijs en wetenschap slaan de handen ineen om alle beschikbare kennis in het vakgebied te bundelen. Het Platform wil i-Tree ECO toepasbaar maken voor alle Nederlandse organisaties in het boombeheer. Stadswerk en brancheorganisatie VHG zijn initiatiefnemer en opdrachtgever. Verder doen (behalve Rotterdam) mee: de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Dordrecht en Heerhugowaard, Wageningen Universiteit, Hogeschool van Hall Larenstein en vijf boomadviesbureaus.

De resultaten van het onderzoek worden in 2018 verwacht.