Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – “Regisseer ons”: de roep om stedelijke programmering

25 november 2021 @ 16:00 - 17:30

Gratis

Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse ‘TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond’.

De vijfde sessie vindt plaats op donderdag 25 november. Het thema dat centraal staat is ‘Stedelijke Programmering‘.

Spreker

Rutger Tiggeler, Programmamanager Stedelijke Programmering bij Gemeente Amsterdam.

De gemeente Amsterdam is gestart met de doorontwikkeling van de stedelijke programmering. Waar voorheen slechts een aantal jaar vooruit werd gepland, is het streven nu om zo ver mogelijk – het liefst ‘oneindig’ – vooruit te kijken. Zo wil de gemeente bewegen naar proactief programmeren in plaats van reactief handelen. Rutger vertelt over de gezette stappen, de zoektocht naar optimale integraliteit in stedelijke programmering en wat hij anders zou doen als hij nu opnieuw zou beginnen.

Waarom deze bijeenkomsten?

De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen.

Terugkijken

TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – kick-off >>
TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – klimaatadaptatie >>
TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – strategische samenwerking >>
TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond – op het snijvlak van private en openbare ruimte >>

Gegevens

Datum:
25 november 2021
Tijd:
16:00 - 17:30
Kosten:
Gratis
https://debouwcampus.nl/activiteiten