Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Emissieloos: in proces én op de bouwplaats

12 mei @ 16:00 - 17:30

Gratis

Op diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse ‘TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond’.

De volgende TransitieMotor vindt plaats op donderdag 12 mei. Het onderwerp is ‘Emissieloos: in proces én op de bouwplaats’.

De bouwplaats heeft aanzienlijke potentie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het gebruik van elektrisch materieel op de bouwplaats levert direct een positieve bijdrage aan klimaatdoelstellingen zoals het Klimaatakkoord, Schone Lucht Akkoord en Aanpak Stikstof. Maar wat is haalbaar?

De Bouwcampus organiseerde meerdere bijeenkomsten rondom het thema emissieloos bouwen, in het kader van stikstofreductie in de bouwketen. Opvallend was de heersende scepsis over de uitvoerbaarheid van ambities: inschrijvingen die lage CO2-uitstoot beloven kunnen dat niet altijd waarmaken. In deze editie gaan we in gesprek met sceptici en pioniers. Het inzetten van elektrisch materieel wordt gezien als de belangrijkste oplossing. Maar werkt dat ook? En hoe werken netbeheerders aan beschikbare capaciteit voor al dan niet tijdelijke aansluitingen?

We verkennen een breed scala aan perspectieven en zoomen in op de kansen en beperkingen van emissieloos werken in de stedelijke ondergrond.

Waarom deze bijeenkomsten?

De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.

De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen.

Wanneer?

Donderdag 12 mei 16:00 – 17:30 uur (online)

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden

Terugkijken

Gegevens

Datum:
12 mei
Tijd:
16:00 - 17:30
Kosten:
Gratis
https://debouwcampus.nl/activiteiten