Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Online kennissessie MKI (Milieukostenindicator)

12 december 2022 @ 15:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 13 december 2022 at 15:00

Gratis

Duurzaam uitvragen en aanbesteden

Op maandag 12 en dinsdag 13 december organiseren we een online (Teams) kennissessie MKI (milieukostenindicator) voor medewerkers van de overheid. MKI is een eenheid die steeds meer wordt gebruikt om de milieueffecten in de keten van een product of proces in euro’s uit te rekenen. Door MKI als eis of gunningscriterium mee te nemen in de aanbesteding worden leveranciers geprikkeld om de meest duurzame oplossing te bieden en zullen zij dit op hun beurt ook in aanlevering vanuit de keten verlangen (zie ook pianoo.nl).

De sessie wordt gegeven door Martijn Weening, duurzaamheidsexpert bij de provincie Noord-Holland. Martijn heeft al veel van de eigen projectteams geholpen met het concreet benutten van duurzaamheidskansen in projecten en deelt zijn kennis over het inzetten van de milieukosten indicator graag verder.

Wat weet je na deze sessie?

Na de sessie weet je wat MKI zegt over de duurzaamheid van een product en is het een stuk duidelijker hoe je, met een DuboCalc account (waarvoor nu tutorials in de maak zijn), duurzame keuzes kunt maken in je ontwerp of aanbesteding. Je krijgt voorbeelden van hoe je met MKI:

  • inzicht krijgt in de impact van duurzame maatregelen;
  • aanbestedingen kan verduurzamen (wegvernieuwing, voetgangersbrug);
  • onduurzame producten kunt vermijden

Wil je MKI echt gaan inzetten in een aanbesteding, dan is het raadzaam om een expert in te schakelen die je hierbij op weg kan helpen.

 

Waarom MKI

“Als eigenaar en opdrachtgever hebben wij overheden een belangrijke taak in het verduurzamen van onze infrastructuur,” aldus Martijn Weening. “Organisaties als Rijkswaterstaat en ProRail gebruiken MKI al standaard voor dit doel, bij provincies is het redelijk in gebruik en ook bij gemeenten zien we dat er steeds meer duurzaam wordt uitgevraagd. Producten as asfalt, tegels en rioleringen zijn ‘populaire’ producten om duurzaam uit te vragen. Toch zien we ook dat projectleiders of inkopers vaak niet genoeg tijd hebben om zich in de methode te verdiepen. In deze kennissessie help ik ambtenaren, die willen weten wat MKI eigenlijk inhoudt en hoe deze berekend wordt, een eindje op weg. In twee uur laat ik zien welke elf milieu-indicatoren in MKI mee worden gewogen, hoe de waarde wordt berekend en wat dit wel, maar ook niet zegt over een product. Soms wil je misschien nog een andere indicator meewegen in je uitvraag, dat soort vraagstukken behandel ik ook in de sessie.”

Gegevens

Datum:
12 december 2022
Tijd:
15:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
https://platformwow.nl/agenda/2022/12/kennissessie-mki-bezemsessie-12-12-22

Organisator