“Een regioingenieur is een specialist werkzaam in de openbare ruimte voor een publieke opdrachtgever (in de Provincie Zuid-Holland).”

Onze Missie

Wij zijn hét kennisnetwerk voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Wij staan voor een sterke en toekomstbestendige regio waar kennis wordt ontwikkeld, gedeeld en geïmplementeerd, waar ervaringen worden gedeeld en breed worden toegepast, en waar onderlinge samenwerking wordt gestimuleerd.

Ons werkveld is de fysieke buitenruimte, en alle activiteiten die daar betrekking op hebben. In de snel veranderende samenleving met grote maatschappelijke thema’s, dragen wij met onze gezamenlijke kennis en ervaring bij aan de oplossingen. We werken hierin samen met regionale marktpartijen. We richten ons primair op de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, maar sluiten aanliggende gemeenten niet uit.

Onze Visie

We zijn ervan overtuigd dat kennis en verbinden de sleutels zijn voor het werken aan een toekomstbestendige regio. Gebaseerd op kennis van omgeving, infrastructuur, digitale toepassingen en data-analyse.

De partijen waar RegioIngenieur mee samenwerkt zijn kennisinstituten, kennisnetwerken en onderwijsinstellingen. Het gaat hierbij om de volgende partijen: Platform WOW, universiteiten, hogescholen, de Bouwcampus, COB, BIM-platform, CROW, NEN, Rondom GWW / MKB convenant, de Bouwagenda, Stadswerk, Bouwend Nederland, NVRD, Rioned en VPNG.

Ontstaan van RegioIngenieur

Het initiatief is ontstaan in oktober 2012 vanuit de wens om meer samen te werken in de regio Zuid-Holland. Zo kunnen publieke opdrachtgevers elkaar vaker inschakelen bij opdrachten en vraagstukken en onderling kennis delen.

Het netwerk vertegenwoordigt een groep van 26 partijen: gemeentes, waterschappen en de provincie Zuid-Holland. Het netwerk richt zich voornamelijk op Projectmanagement, Assetmanagement en Engineering.

Deelnemers van het kennisnetwerk

Een regioingenieur staat voor een sterke regionale samenwerking in het publieke domein. Het huidige netwerk vertegenwoordigt verschillende afdelingen van de lagere overheden binnen de regio: Advies, Beheer, Ingenieursbureau, Inkoop en Contractmanagement, Projecten en Programma’s.

Onder de leden van het netwerk bevinden zich onder andere adviseurs, beheerders, constructeurs, ontwerpers, contractmanagers, werkvoorbereiders, planners, omgevingsmanagers, projectleiders en projectondersteuners.

Thema's

De hoeveelheid onderwerpen waarvan kennis kan worden gedeeld is breed. Om hierin een duidelijke focus aan te brengen, zijn de volgende thema’s vastgesteld: ontwerpen en engineering, projectmanagement, bouw- en omgevingsveiligheid, contractmanagement, data gedreven werken en digitaliseren en algemene thema’s die zich afspelen in de openbare ruimte.

Sporen

De activiteiten zijn gestructureerd op vier sporen:

Werk– en kennisgroepen

Uit de thema’s en sporen zijn verschillende kennisgroepen ontstaan: risicomanagement, projectmanagement, bouw- en omgevingsveiligheid, contractmanagement, BIM en assetmanagement. Daarnaast zijn er ook twee werkgroepen actief, namelijk de NIZH en Kabels & Leidingen.

Samenhang sporen, thema’s, kennis- en werkgroepen

In onderstaand overzicht staan verticaal de thema’s, horizontaal de sporen en hieroverheen de kennisgroepen. Nog niet alle thema’s hebben een kennisgroep. Er worden acties ondernomen om deze op te richten.
Sporen, Thema's en Kennisgroepen

Organisatie

Het netwerk wordt vertegenwoordigd door de stuurgroep.
De stuurgroepleden zijn afkomstig van de gemeentes Dordrecht (voorzitter), Den Haag, Rotterdam, Leiden, Zoetermeer, Alphen aan de Rijn en het Hoogheemraadschap Delfland.

De bijeenkomsten van het netwerk worden georganiseerd door het Kernteam: Joris van der Looij, Ronald Zandbergen en Daniëlla Paape. 

Kernteam regioingenieur


Joris van de Looij
Voorzitter

Ronald Zandbergen
Netwerkmanager

Daniëlla Paape
Platformcoördinator

via email te bereiken op:
info@regioingenieur.nl