Vorige week heeft Tennet (netbeheerder van het hoogspanningsnet) voor Zuid Holland netcongestie afgekondigd. Dit betekent dat er meer vraag is naar elektriciteit dan dat het huidige net kan transporteren. Alle overheden zijn hier via de netbeheerder over geïnformeerd. Voor de meeste gemeente is dat Stedin, maar in het noorden van de Provincie is dat Liander en in en rondom het Westland is Westland Infra de netbeheerder. Netcongestie houdt in dat aanvragen groter dan 3 x 80 Ampere op een wachtlijst komen te staan. De ACM bepaald hoe de netbeheerder de wachtlijst moet afhandelen qua prioritering.
Dit betekent overigens niet dat er helemaal niets meer kan worden aangesloten en de autonome groei gaat ook gewoon door. In praktische zin houdt dat bijvoorbeeld in dat als een gemeente een woiningbouwopgave al gedeeld heeft met de netbeheerder dat deze al is meegerekend met de autonome groei. De woningen zullen worden aangesloten. Maar stel dat in een woonwijk een school of een supermarkt moet komen die later wordt gebouwd en waar dus nog geen aanvraag voor is gedaan die groter is dan 3 x 80- Ampere dan komt de school of supermarkt op de wachtlijst. Uiteraard is dit voor een netbeheerder geen leuke boodschap om te brengen en voor overheden niet om te horen. Of aanvragen voor aansluitingen voldoen aan de voorwaarden van de netbeheerder (sowieso dan kleiner 80 ampere) zal meer tijd vragen om te beoordelen en het is dus goed om hier in de planningen al rekening mee te houden. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld wordt aangekondigd dat er tussen 16.00 en 22.00 uur het opladen van elektrische voertuigen niet meer kan. Voor Zuid Holland is de prognose nu dat netcongestie niet voor 2032 is opgelost en dan moeten de benodigde uitbreidingen van het net gestaag door kunnen.
Dit vraagt dus dat we als techneuten vooraf heel goed moeten nadenken hoe we gaan verwarmen bij woningbouw en of bedrijventerreinen en hoe we bovenplanse voorzieningen moeten aanpakken. Regio Ingenieurs richt een platform/kennispeiler op waar we de opgedane kennis, innovatieve oplossingen (want die zullen gaan ontstaan) met elkaar gedeeld kunnen worden.
NB: Echter de eerste stap is om u te laten informeren over de situatie in uw gemeente door uw netbeheerder want de problemen/mogelijkheden blijken onderling bij gemeenten ook te verschillen.
Heb je interesse om bij de werkgroep aan te sluiten, meld je aan via het secretariaat.