DigiCampus GWW: wat is het eigenlijk en wat doen we?
Die vraag beantwoordt Eric Seele vol overgave, een man van het eerste uur mogen we met recht zeggen! Eric is werkzaam op het Ingenieursbureau van Gemeente Rotterdam, een wegbouwkundige in hart en nieren. De laatste 10 jaar is hij bezig geweest met de digitale ontwikkeling binnen zijn vakgebied. BIM is hierin de sleutel stelt hij, het Bouw Informatie Model.
Op de vraag waarom hij is aangesloten bij DigiCampus antwoord hij kort en krachtig: “Om te kijken of we met digitalisering ons vak leuker en beter kunnen maken.”
Het samenkomen van marktpartijen en overheden om te praten over digitalisering gebeurde volgens hem al ver voor de oprichting van DigiCampus. Vanuit een BIM project is een aantal jaren geleden besloten om elkaar regelmatig te ontmoeten, project onafhankelijk. Hier is een aparte werkgroep voor opgericht, onder leiding van Henny Stolwijk (helaas inmiddels overleden). En o.a. vanuit hier is de kennistafel digitalisering en later DigiCampus ontstaan.
“DigiCampus is een prachtige plek om met elkaar te stoeien over de ontwikkeling van ons vakgebied, zonder “last” te hebben van projecten, de zogenoemde projectdruk.” Eric doelt hiermee op financiële uitdagingen of hiërarchische verhoudingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Binnen DigiCampus is iedereen gelijk, spelen er geen projectbelangen en mag er geëxperimenteerd worden.
Eric roept vakgenoten op om aan te haken bij de DigiCampus en hier vooral mee door te gaan! Dit is een uitgelezen kans om met elkaar verder te komen.
De tip van Eric: “Leg de lat niet te hoog, maak het soms wat kleiner. En vier en deel je successen!
De ontwikkeling van ons vak (GWW sector) gaat traag. Digitalisering kan hierbij helpen, maar dit besef wordt nog niet breed genoeg gedragen. Het delen van succesverhalen kan hierbij helpen, blijf proberen en leer van de pilot projecten.”
Volgens Eric gaat de ontwikkeling sneller dan de adaptatie en dat vindt hij zonde. Er is nog zo veel te winnen. Hij kijkt met een gezond jaloers oog naar de landbouwsector waar de ontwikkelingen volgens hem sneller gaan. Laten we waar mogelijk leren en inspireren van andere sectoren.
Eric kijkt met trots terug op het enthousiasme van de deelnemers van DigiCampus. En op de pilot digitalisering van revisiegegevens, dit is gelukt. Ik ben trots op de kleine stapjes vooruit.
Eind 2024 gaat Eric genieten van zijn welverdiende pensioen. Voordat hij zich terugtrekt heeft hij nog een boodschap voor zijn collega’s en branchegenoten: “De opgave is oplossingen te bedenken en ontwikkelen die praktisch en gemakkelijk in gebruik zijn. Het moet wel helpen, niet digitaliseren om te digitaliseren. Maar pak de kansen!”