- Dit evenement is voorbij.
TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond | Minireeks (1/2) Visualisaties van de ondergrond
10 februari 2022 @ 15:30 - 17:00
FreeOp diverse plekken in Nederland wordt de ambitie van meer integraal werken en langer vooruitplannen al omarmd. De Bouwcampus brengt in het praktijkprogramma mensen bij elkaar die in hun werk te maken hebben met de inrichting van de ondergrond en daarbij te maken krijgen met vraagstukken die vragen om meer samenwerking. Ervaringen uit de praktijk, de uitdagingen en de dilemma’s waar je dan mee te maken krijgt staan centraal in de maandelijkse ‘TransitieMotor: lokale coalities in de ondergrond’.
We starten in 2022 met de minireeks ‘Informatie over de ondergrond – middelen voor integrale samenwerking’. Op 10 februari staat de eerste sessie in het teken van ‘Visualisaties van de ondergrond‘.
Door de drukte in de ondergrond en het groeiend aantal claims door maatschappelijke opgaven, groeit de behoefte om de onzichtbare ondergrond visueel te maken. De ondergrond is meer dan alleen de bodem, maar ook meer dan alleen kabels en leidingen. Traditioneel worden deze informatiestromen gescheiden. De Bouwcampus slaat voor deze TransitieMotor de handen ineen met traject Ondergrond InZicht zodat verschillende doelgroepen samen kunnen komen. Een thema dat ook is besproken tijdens de laatste Community of Practice-bijeenkomst van Ondergrond InZicht.
Afgelopen jaar heeft Ondergrond InZicht gewerkt aan het verzamelen en ordenen van tools om de ondergrond te visualiseren. Ze presenteren de toepassing daarvan in vier pilotprojecten. Ondergrond InZicht deelt de opgedane ervaringen en inzichten, en we gaan in gesprek over de spelende dilemma’s bij visualisatie van bodem- en infraprocessen.
Waarom deze bijeenkomsten?
De stedelijke ondergrond is voor veel mensen onbekend terrein, letterlijk én figuurlijk onzichtbaar en te weinig onderdeel van de verduurzamingsagenda. De verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij experts en deskundigen. Buiten deze groep is het onderwerp weinig bekend. Op de werkvloer lijken individuele groepen, zoals bodemexperts en infra-beheerders, elkaar nauwelijks tegen te komen. Er tekent zich een gefragmenteerd beeld af: er zijn allerlei verschillende ‘werelden’ die ieder iets anders doen én bedoelen wanneer ze aan het werk gaan in dezelfde ondergrond. De Bouwcampus ziet daarom aanleiding om partijen en overlegstructuren in Nederland die bezig zijn met de stedelijke ondergrond actief bij elkaar te brengen om zo integrale ontwerppraktijken aan te jagen.
De edities van De TransitieMotor worden vormgegeven rondom de maatschappelijke transities waarbij de herinrichting van de stedelijke ondergrond gemoeid is. Dit geldt voor klimaatadaptatie, de energietransitie, de renovatieopdracht en de bodemkwaliteit. Al deze vraagstukken vragen niet alleen om slimme project-coalities, maar ook om een langetermijnvisie, onder andere op gebieds- en marktontwikkelingen.