Inspiratie en innovatie in 2016 als motivatie voor 2017

Het laatste afdelingsoverleg van het jaar moet bijzonder zijn. Een kritieke terugblik, met daaruit de successen vieren. Het jaar goed en positief afsluiten als start voor het nieuwe jaar.

Een nieuw jaar.

365 lege bladzijden om te vullen. Natuurlijk met ‘business as usual’, alleen beter. Maar ze bieden ook kansen voor nieuwe, bijzondere en innovatieve dingen. Dat klinkt heel eng en spannend. Maar is het ook eng en spannend? Om hier meer bij stil te staan hebben we het afdelingsoverleg dit jaar gekoppeld aan een mooie locatie.

De Rotterdamse Droogdok Maatschappij, afgekort RDM. RDM Rotterdam is dé plek voor innovatie in de haven. Hier werken bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan technische projecten die bijdragen aan de slimste haven. Een inspirerende plek.

Hier hebben we een rondleiding in het Innovation Dock gehad van een paar medewerkers van de Gemeente Rotterdam. Het Innovation Dock is een onderdeel van het RDM. Eigenlijk een hele grote ‘loods’ (of loodsen) welke op zichzelf al een rondleiding waard is. Diverse vakwerken houden vloer en dak gescheiden. Echt vakmanschap. Echter tussen deze vloer en dak is een bijzondere invulling gegeven aan de ruimte. Diverse innovatieve bedrijven ‘huren’ hier een grondoppervlak. Door de open opzet ontstaat hier een soort van enorm uitvinderslaboratorium waarin van allerlei disciplines bezig zijn om slimme, snelle, eenvoudige en hee-waarom-heb-ik-daar-niet-aan-gedacht-oplossingen uit te werken. Dit leidt soms tot spontane samenwerkingen en nieuwe ontwikkelingen. De ruimte ruikt naar ontwikkeling en ademt inspiratie.

Vooraf is een selectie gemaakt om van 4 bedrijfjes een korte toelichting te krijgen. Hierin is gekeken naar de raakvlakken van WSHD. We hebben korte presentaties gehad van:

  • Het Ingenieursbureau – innovatiekas RDM Rotterdam. Toelichting op de ontwikkeling van een drijvende waterzuivering;
  • Dutch Drone Company. Mogelijkheden voor het inzetten van drones voor bijvoorbeeld inspecties van allerlei objecten (tunnels, bruggen, windmolens etc.);
  • HR-Marine, over de inzet van onbemande bootjes voor inspecties en metingen. Duidelijk was hierbij de samenwerking met de studenten van Hogeschool van Rotterdam die deze toepasbaarheid aan het (door)ontwikkelen zijn;
  • Jules Dock over het toepassen van composiet in plaats van hout, staal of beton. (voor bijvoorbeeld brugleuningen , boten, helmen etc.).

Rondlopend was duidelijk merkbaar dat overal wel iets van verteld had mogen worden. Deze ruimte inspireert! Diverse visitekaartjes en gegevens zijn uitgewisseld. Misschien het begin van een nieuwe samenwerking? Misschien is het allemaal niet spannend en eng. Soms moet je het gewoon doen, net zoals de ondernemingen in het Innovation Dock.

Helaas was de tijd te kort of de inspiratie teveel, het was echter tijd voor de afsluitende borrel. Hier werd In het IcDuBo nog even gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Bedankt namens de afdeling Projecten & Uitvoering van waterschap Hollandse Delta!